Cultuur die niet opgeeft

12
Mar 2022
Saturday
19:00
Muziekprogramma van het Amazigh/Berber Festival Rotterdam
Zaterdag 12 maart 2022, 19:00 uur, bij Jazzcafé Dizzy
‘s-Gravendijkwal 127, 3021 EK Rotterdam
Entree: gratis
Organisatie: Vereniging Symphony
Cultuur in tijd van corona
Op zaterdag 12 maart is het zo ver!
In Jazzcafé Dizzy, te Rotterdam presenteert Vereniging Symphony het muziekprogramma van het Amazigh/Berber Festival Rotterdam. De plannen zijn al lang geleden gemaakt, maar met de corona pandemie, werd alles meerdere keren uitgesteld. In dit programma: de muziek en stemmen van de Riffijnse artiesten Najib Amazigh, Ba Rachid & Ijdi, de gedichten van Mohamed El Hachmioui en Mimoun Essahraoui en als presentator Rachid Benhammou.
Marokko: mondkapje = monddood
Dat de pandemie veel onderdrukkende regimes zeer goed heeft gediend, lijdt geen twijfel. De Hirak-opstand van 2016 in de Riff, werd met het maximum aan geweld verpletterd. Honderden actievoerders zijn vastgehouden en vervolgd, zonder dat in de Riff de levensomstandigheden, werk, studie en respect voor mensenrechten zijn verbeterd. En met de afgelopen 2 jaar repressieve maatregelen, om de pandemie in te dammen, heeft het de koning en zijn handlangers enorm geholpen, om allerlei soorten ontevredenheid het zwijgen op te leggen.
Cultuur die niet opgeeft
Ondanks de beperkingen voor de presentatie van cultuur in de openbare ruimten, blijft cultuur de rebelse kiem in zich dragen, welke de marges van het dagelijks leven verder brengen. Naast beperkingen, heeft de pandemie ook wereldwijd de tekortkomingen van het systeem aan het licht gebracht. Geconfronteerd met deze realiteit én vanuit ons perspectief, speelt cultuur een belangrijke rol in de ontwikkeling van een steeds menselijkere samenleving. Zowel in de Riff áls in Nederland. Daarover bezingen Najib Amazigh en Ba Rachid & Ijdi in het programma van zaterdag 12 maart in jazzcafé Dizzy te Rotterdam. De schrijver Mohamed Amezian presenteert ‘Lavendelbladeren’, zijn laatste boek en de dichters Mohamed El Hachmioui en Mimoun Essahraoui voordragen uit hun werk.
Riffijnse artiesten:
Najib Amazigh
Is een zanger die woont en werkt in België. Zijn muziek is geïnspireerd op de traditionele Rif-muziek en open aan vele invloeden uit de wereldmuziek. Via zijn teksten hekelt Najib, de muzikant het onrecht, de repressie en de slechte behandeling die voorbehouden is aan vrouwen in het algemeen.
Ba Rachid
Is een grote bekende onder de Imazighen (Berbers) wereldwijd. Sinds hij in 2014 samen met zijn dochter Numidia voor prinses Beatrix zong, tijdens haar afscheidsfeest in Ahoy, kent de rest van Nederland hem inmiddels ook. Ba Rachid maakt met zijn multiculturele band Ijdi muziek over de liefde, ontheemding, het geboorteland en de liefde voor de tradities en gebruiken in de Rif. Hij zingt in het Tarifit. Hun muziek verenigt de Riffijnse Izran met Jazz en Latin.
Mohamed Amezian
Is journalist en schrijver en houdt zich vooral bezig met de geschiedenis van Marokko. Hij publiceert dit jaar twee boeken genaamd ‘Abdelkarim El Khattabi: een andere geschiedenis’ en een roman onder de titel ‘Lavendelbladeren’, een mix van fictie en geschiedenis.
Mohamed El Hachmioui
Mohamed studeerde rechten aan de Erasmus Universiteit en werkt als advocaat.
Hij heeft altijd veel poëzie en verhalen geschreven en heeft overal in Nederland opgetreden. Hij is een van de winnaars geweest van El Hizjra-Literatuurprijs te Amsterdam.
Mimoun Essahraoui
Mimoun Essahraoui studeerde geschiedenis en geografie aan de universiteit in Oujda en woont sinds 1995 in Nederland. In 1999 en in 2000 heeft Mimoun de El Hizjra Literatuurprijs gewonnen. Zijn gedichten werden gepubliceerd in verzamelbundels van El Hizjra, en worden ook gebruikt door lokale popmusici, die er cd’s mee opnemen. In 2015 is zijn eerste bundel getiteld Glimlach van een Traan, gepubliceerd.
Vereniging Symphony
Een groep van Amazigh vrijwilligers organiseert sinds 2014 activiteiten, om aandacht te vragen voor de belevenis van hun eigen cultuur en verdieping te zoeken in thema’s, welke voor de Amazigh gemeenschap van groot belang zijn.
Dit Muziekprogramma is onderdeel van het Amazigh/Berber Festival Rotterdam. Aankomende programma is een kunsttentoonstelling.
Voor meer informatie: amazighrotterdam@gmail.com